Reverzní dieta je založená na principu navyšování kalorického příjmu s co nejmenším příbytkem tuku. 

Používá se zejména po standardní dietě, kdy jsme se dostali na naší ideální váhu a chceme navýšit energetický příjem bez toho, aby vznikl jo-jo efekt a my získali zpět shozená kila.

Naše tělo je přizpůsobené tak, že je schopné využít veškerou energii, kterou mu dáváme a dokáže se adaptovat na vyšší energický příjem. Bohužel to však nejde do nekonečna, každý člověk má svůj strop. Pokud se tato vrchní linie překročí, tělo bude přibírat na váze, ať se navyšuje příjem postupně či nikoliv.

Jak na reverzní dietu v praxi?

Nejdříve si spočítáme náš aktuální denní příjem. Dalším výpočtem bude náš maximální denní příjem, ke kterému se dostaneme výpočtem bazálního metabolismu s energetickým výdejem během dne. Většina lidí má každý den trošku jiný energetický výdej. Vše závisí na míře pohybu, délce spánku a na tom, zda jsme daný den měli trénink nebo ne. Proto se spočítá přibližný týdenní průměr tohoto výdeje. Aktuální příjem se bude postupně navyšovat cca o 50 kcal každý týden než dosáhneme naší vrchní hranice nebo hranice, na které se cítíme dobře. Ne vždy znamená čím více jím, tím je mi líp.

Tzn. první týden se navýší na denní příjem z 1800 kcal na 1850 kcal, druhý týden se navýší na 1900 kcal a takto se pokračuje dál. Toto pomalé navyšování příjmu způsobí, že se tělo postupně adaptuje a nebude navýšený příjem ukládat do tuku. Zabráníme jo-jo efektu a budeme si moct užít dostatek jídla bez extrémního omezování.

Categories:

Tags:

No responses yet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nedávné komentáře

Žádné komentáře.